Lydytas sviestas „Ghee“ gaunamas kaitinant sviestą ant silpnos ugnies, kol išgaruoja visas vanduo, atsiskiria tirščiai ir sviestas virsta skaidriais aukso geltonumo riebalais. Jam būdingas saldokas, švelnus riešutų prieskonis. Su juo pagamintas maistas įgauna nepakartojamą skonį bei aromatą.
Geras skonis — ne vienintelis šio sviesto privalumas. Aukštoje temperatūroje jis neputoja ir nerūksta, nes vanduo (užverdantis esant 100°C) išgaruoja jo gaminimo metu, o baltymų (degančių esant 125°C) tirščiai pašalinami.
Lydytas sviestas idealiai tinka apkepinimui, troškinimui, kepimui ir gruzdinimui. Pagardina košę ir suteikia jai blizgesio. Sriuba ar bet koks padažas įgauna kokybišką gelsvą atspalvį, pagerinamos maistinės savybės. Tinka dėti į maistą kūdikiams ir vaikams.
Ajurvedoje nuo seno žinomos ir gerinančios savijautą „Ghee“ savybės.
Sudedamosios dalys: sviesto riebalai 99.8%, vanduo 0.2%.
Maistinė vertė 100 g
Energinė vertė 3693 kJ/ 898 kcal
Riebalai 99.
Iš jų sočiųjų 65 g
Baltymai <0.1 g
Angliavandeniai <0.1 g
Druska <0.1 g